Carola Wijkamp-Hermsen is nu de Vereende


15 november '23 - “De vragen die je stuurde, heb ik gisteren tijdens het voetbal op televisie doorgenomen met mijn mannen thuis”. We staan bij het koffieapparaat. Aan het woord is Carola Wijkamp-Hermsen; per 1 november 2023 directievoorzitter van de Vereende. Dit antwoord kenmerkt de antwoorden van Carola in dit kennismakingsinterview. Haar gezin is belangrijk. Om te vervolgen: “En op de vraag ‘Wat was je beste of gaafste concert ooit?’ vinden we allemaal dat dat niet is te zeggen”.

Daarom de Vereende

Sinds 1992 werk ik in de verzekeringsbranche. Nu – na alle ervaringen – keer ik terug naar de basis van verzekeren: solidariteit. Als echte verzekeringsvrouw spreekt de maatschappelijke rol van de Vereende inclusief het Waarborgfonds, Nederlands Bureau en de pools mij zeer aan; maar ook mijn nieuwe rol in het bestuur bij het Verbond van Verzekeraars. Natuurlijk maakt de stap naar eindverantwoordelijkheid de uitdaging nog mooier.

En een extra cadeau vind ik het samenwerken met mensen waarmee ik in het verleden ook heb gewerkt. Ik hoop dat van de ruim 8.200 lezers van de nieuwsbrief ‘Zeker Vandaag’ er al veel mij kennen; en dat ik er al veel ken.

Carola_Wijkamp-Hermsen klein

Maatschappelijke rol

Wie kent de Vereende niet? Iedereen toch. We manifesteren ons op onderwerpen om de branche te faciliteren; met onze grote kennis en deskundigheid. Graag wil ik voorop gaan in het debat over verzekerbaarheid en solidariteit.

Belangrijk vind ik het om – als branche – antwoord te geven op de vraag ‘Waarvoor ben je op aarde?’. Vanuit de Vereende wil ik onder andere deze antwoorden geven:

  • Overstromingsdossier verder brengen. Welke oplossingen zijn er voor de klimaatverandering en welke risico’s zijn daaraan verbonden?
  • Schuldenkant en bestaanszekerheid. Wat vinden we ervan dat reguliere verzekeraars mensen weigeren. En wat betekent de prijsstelling van de Vereende?
  • Onverzekerbaarheid; hoe gaan we daar als branche mee om? Iedereen vindt hergebruik belangrijk, maar recycling is nauwelijks te verzekeren. Er wordt individueel geprijsd en wat doet dat met de zwakkeren in de maatschappij. Is daar een rol voor verzekeraars?

 

Een verzekeringsvrouw bij het Waarborgfonds?

Zeker wel. Je moet er staan op de momenten dat de klant je nodig heeft, als Waarborgfonds en als verzekeraar. Wanneer claimanten van je verwachten dat je hen helpt. Het moment van de waarheid. En dan maakt het niet uit of dat als verzekeraar is of als Waarborgfonds of als Nederlands Bureau. Er hoeft dan geen polis te zijn, want een afspraak in de branche en een wet tellen even zwaar. Want verzekeren is veel meer dan een ‘polis waar je premie voor betaalt’.

 

En ga je de commercie missen?

Ik vind ondernemerschap eigenlijk een mooier woord en dat kan ik meer dan genoeg kwijt bij de Vereende. Met de BAVAM hebben we het mooiste beroepsaansprakelijkheidsproduct voor financieel adviseurs, makelaars en taxateurs; zeker na de verbeteringen per 1 januari aanstaande. De naamsbekendheid is groot en het imago is sterk. Wij moeten nog-niet-klanten helpen de stap te maken om voor onze BAVAM-polis te kiezen.

Met het zijn van hét vangnet met de overige verzekeringsproducten, met de fondsen en de pools zie ik veel kansen om de relevantie van de Vereende nog groter te maken.

 

Mijn motivatie

Toen ik jong was, wilde ik maatschappelijk werkster worden. En nu krijg ik de kans om in mijn werk echt maatschappelijk bezig te zijn. Ik ben al een tijdje bestuurslid van het New Financial Forum. Hierbij staat eerlijk verdelen en toekomstvast centraal. Een nieuwe economie, dienstbaar aan de samenleving.

Bij Delta Lloyd heb ik gewerkt met schuldenproblematiek. Ook vanwege mijn achtergrond vind ik dat belangrijk. Mijn vader is overleden toen ik 9 jaar oud was. Het was een ondernemersgezin, maar er was door mijn vader niets geregeld. Vandaar dat ik weet hoe belangrijk het is om wel iets te regelen. En ik weet wat het is om elk dubbeltje om te draaien. Om de zwakkere in de samenleving sterker te maken; dat gaat mij aan het hart. Daar wil ik iets voor betekenen. Ik ben erg van ‘sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, doe vrijwilligerswerk en wil graag iets betekenen voor de mensen om me heen. Dat is me met de paplepel ingegoten; je bent er voor mensen die minder geboft hebben in het leven. Je leeft niet voor jezelf alleen. ARAG was een paar jaar geleden ook een bewuste keuze: het recht toegankelijk maken voor iedereen. En de Vereende gaat nog een stap verder.

… en drijfveer

Mensen zijn mijn drijfveer: collega’s en klanten. En samen mooie dingen neerzetten en resultaten boeken. Lol hebben. Vooruitgang boeken. Ik vind het belangrijk om het verschil te maken; dat ik er ben.

Ik ben een mens van de harmonie. En iedereen is goed hoe hij of zij is. Respect voor het feit dat iemand anders is of kan zijn. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid en discriminatie. Niet tegen vooroordelen en mensen onheus bejegenen.

 

Samen doen

Graag wil ik het in dit interview ook hebben over de relatie met verzekeringsadviseurs; samen kijken hoe we onze klanten het beste kunnen bedienen. Als wij helpen, bieden wij altijd maatwerk. In de korte tijd dat ik bij de Vereende werk, weet ik dat hier veel kennis is van bijzondere risico’s.

Maar ook de BAVAM. Wij vinden het belangrijk dat adviseurs, makelaars en taxateurs hun klanten goed helpen en hun verantwoordelijkheid nemen. En als er in het werken met hun klanten door onze verzekerden een beroepsfout wordt gemaakt, dan wil ik hen de zekerheid geven dat wij hen helpen.

 

Ontmoeten

Ik zou heel graag nog wat tijd doorbrengen met mijn moeder. Helaas kan dat niet meer; zij is ruim 6 jaar geleden overleden en ik mis haar nog steeds enorm. Zij was en blijft mijn grote voorbeeld; hoe zij in moeilijke omstandigheden met onvoorwaardelijke steun en liefde mijn broer en mij heeft groot gebracht blijft voor mij een bron van inspiratie.

Iemand die ik ‘zakelijk’ bewonder en waarbij ik het voorrecht heb gehad haar te mogen ontmoeten, is prinses Laurentien. Ik waardeer heel erg wat zij doet tegen laaggeletterdheid en voor slachtoffers van de toeslagenaffaire met haar stichting Number 5 foundation.

 

Op welke persoonlijke prestatie ben je het trotst?

Graag geef ik als antwoord geen voorbeeld van een werkprestatie, maar van eentje van mijn man en mij. Wij hebben twee hartstikke leuke jongens die iets over hebben voor hun medemens en aardig en lief zijn. We hebben het thuis erg gezellig met elkaar en dat is een belangrijke basis om mijn werk goed te kunnen doen.

 

Wat doe je het liefst met je man en zonen en wat alleen?

We gaan heel graag naar de bergen; geen vlak land. In de natuur wandelen en fietsen we. Denk niet aan klauteren of over richels fietsen, want ik blijf toch wel risicomijdend. Ook houden we van lekker eten en drinken. Kortom: we zijn dol op Italië, Schotland en Oostenrijk.

En alleen? Lezen; een mooi boek. Literaire roman of autobiografie en liever geen managementboek. Alles van John Irving. En het laatste boek dat ik las was van Adriaan van Dis: Naar zachtheid en een warm omhelzen. En Dit is mijn hof van Chris de Stoop over het ontmoedigen van boeren in het Belgische deel van Zeeuws Vlaanderen en hoe makkelijk er aan een familiegeschiedenis voorbij wordt gegaan.

 

Wat was je beste/gaafste concert ooit?

Op die vraag was ik voorbereid. Nogmaals, dat is niet te zeggen. Slechte concerten overigens wel.

Om toch een poging te doen om te antwoorden noem ik de concerten van Roger Waters, Pink Floyd, System of down, Rammstein en van Luka Bloom in het Concertgebouw. Allemaal anders; de één intiem en de ander groots.

En om toch een concert te noemen: Sinéad O'Connor in februari 2020 in Doornroosje, Nijmegen. Met extra lading: dit was haar laatste concert in Nederland; helaas is zij dit jaar overleden. Het concert was indrukwekkend. Zij stond alleen op het podium op blote voeten. Kwetsbaar met een fantastische stem. 

Exception occured while executing the controller. Check error logs for details.