Top 5 meest bijzondere schades

5 december 2019 - Binnen de verzekeringsbranche zien we dagelijks schades voorbij komen. Schades in alle vormen en maten komen aan bod. Maar zo nu en dan komt er een schade voorbij waarbij menig schadebehandelaar toch even achter de oren moet krabben. In dit artikel een top 5 met bijzondere schadegevallen.

Auto op het strand

bijzondere schade 1Op de boulevard van Scheveningen loopt een betonnen pad naar het strand. Dit pad is bedoeld om bestemmingsverkeer het strand op te kunnen laten rijden. Voornamelijk zijn dit 4X4 voertuigen die iets op het mulle stand te doen hebben. Echter dacht een Chinees echtpaar met een gehuurde Mercedes E-klasse van twee maanden oud een fijn ritje langs het water te maken. Helaas is dit type auto niet erg geschikt voor een avontuur op het strand en liep natuurlijk vast. Met als gevolg dat de auto met een takelwagen is weggesleept!

De afhandeling van deze schade zal voor de huurder van de auto nog wel een staartje krijgen. De kosten van het wegslepen en het eventueel uitvoeren van reparaties, zullen zeer waarschijnlijk bij de huurder worden neergelegd. Dat kan nog wel eens een dure vakantie worden. 

Lees hier het artikel op Regio15.nl

De eerste keer in een automaat

Vele autorijders hebben het wel eens meegemaakt, de eerste keer in een automaat. Het is dan even wennen: zowel het gaspedaal als de rem bedienen met de rechtervoet en de linkervoet niet gebruiken. De een heeft er wat meer moeite mee dan de ander. De bestuurder van deze auto moet duidelijk nog wat oefenen.

De schade bij dit filmpje lijkt mee te vallen, maar we zien niet wat er achter de struiken gebeurt. Indien er schade is ontstaan aan de omgeving zal de WAM verzekeraar hiermee aan de slag gaan. Als er ook een casco dekking is, wordt ook de eventuele schade aan de auto gedekt. Bij zowel de omgevingsschade als de autoschade is het verstandig om te kijken of de ontstane schade hoger is dan de BM terugval. 

Bekijk hier het filmpje op dumpert.nl

Een dure pauze

bijzondere schade 3Bij het wachten op de veerpont bij het Brabantse Maren-Kessel is een bestuurder even uitgestapt om te plassen. Helaas is de bestuurder vergeten de handrem aan te trekken, waardoor de auto langzaam de Maas in is gereden. Gelukkig heeft een oplettende omstander weten te voorkomen dat de auto helemaal in de diepte verdween door in zijn ondergoed in het water te duiken en een lijn aan de trekhaak te bevestigen.

Veel mensen vergeten de auto wel eens op de handrem te zetten, maar dat loopt hier wel heel ongelukkig af. De waterschade aan de auto zal waarschijnlijk aanzienlijk zijn. Wanneer de bestuurder een casco dekking heeft, kan hij natuurlijk een beroep op zijn verzekering. Het niet claimen van de schade (in verband met het behoud van BM) zal waarschijnlijk niet aan de orde zijn gezien de verwachte hoogte van het schadebedrag.

Lees hier het hele artikel op limburger.nl

Met de auto naar de metro

bijzondere schade 4Een Nederlandse toerist heeft het Italiaanse nieuws gehaald door met zijn auto de toegangstrap van een metrostation in Rome af te rijden. “Het kan gebeuren dat je van de weg raakt, maar met een auto de trap afrijden vereist toewijding”, grapte de Carabinieri na het laten wegslepen van de auto.

De grote vraag bij dit soort schades is eigenlijk altijd; is de WAM van toepassing. In dit geval lijkt dat zo te zijn (mede door de brede uitleg die door Europa aan de WAM wordt toegekend), waardoor de ontstane schade dus door de WA verzekeraar van de auto opgelost zal worden. De verzekeraar zal de schade moeten betalen en heeft naar alle waarschijnlijkheid geen reden om de schade op de bestuurder te mogen verhalen. Tenzij er sprake is van bijvoorbeeld rijden zonder rijbewijs of als er opzet of drank in het spel is, echter lijkt het erop dat er hier sprake is van een ongelukkig pechgeval. De schade zorgt natuurlijk wel voor een terugval in BM voor de bestuurder, tenzij deze alle schade zelf betaalt.

Lees hier het hele artikel op ad.nl

Auto in de gracht

Een bestuurder had zijn auto bij het water geparkeerd en niet op de handrem gezet. Vervolgens rolde de auto zachtjes in de gracht. Gelukkig had de auto een trekhaak waaraan deze bleef hangen.

De repatriëring van de auto zal in deze zaak door de verzekeraar worden opgepakt. Het wegslepen van een auto heeft geen gevolgen voor de BM trede. Wanneer de bestuurder zijn auto casco heeft verzekerd zou er wel terugval. Het laten behandelen van de waterschade zal wel een dikke min op de schadevrije jaren opleveren. In sommige gevallen kan het daarom voordeliger zijn om de schade zelf te betalen dan terug te vallen in BM treden en daardoor een hogere premie te moeten betalen.

Lees het hele artikel op indebuurt.nl

Auteur

Jeff Groen, (voormalig) acceptant bij de Vereende

Jeff Groen auteur


Jeff Groen is inmiddels werkzaam bij een andere organisatie. Via deze weg willen we Jeff nogmaals hartelijk bedanken voor zijn werk aan de nieuwsbrief ‘Zeker Vandaag’.

En natuurlijk veel succes wensen bij zijn nieuwe uitdaging!

Lees hieronder de 3 best gelezen artikelen geschreven door Jeff:

Bijzondere kentekens

Lees het artikel

Botsende boeren

lees het artikel

Schade met E-bezorgfiets

lees het artikel