De Vereende biedt masterclass voor de master Aansprakelijkheid en Verzekering

12 april 2018

16 rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit bezochten op 26 maart de Vereende om een masterclass te volgen. Hier zijn ze bijgespijkerd over de onderwerpen WAM, Internationale aspecten bij schade in het wegverkeer en Beroepsaansprakelijkheid. De diversiteit in het programma en het werken aan een casus waar de Vereende daadwerkelijk mee bezig is, maakte de dag voor studenten erg interessant.

De dag begon met een inleiding van Florie Keuning (Senior specialist verzekeringstechniek schade) bij de Vereende. Zij liet de studenten kort kennismaken met de verschillende bedrijfsonderdelen van de Vereende. Femke Ruitenbeek-Bart gaf vervolgens een college over de hoofdlijnen van de WAM. Zij is als docent verbonden aan de Erasmus universiteit en besprak de verhouding van de WAM met de “normale” aansprakelijkheid, de specifieke vereisten van de WAM, maar ook de uitsluitingen en de mogelijkheden tot het nemen van regres. Kort kwam het internationaal privaatrecht nog aan de orde, dat een mooi bruggetje vormde naar de volgende spreker: Jelle Smits, Senior specialist verzekeringstechniek schade. Jelle behandelde de internationale aspecten bij schade in het wegverkeer. Daarbij kwamen uiteraard de groene kaart, de 4e WAM richtlijn, het Nederlands Bureau en het Waarborgfonds aan bod. Vervolgens werden de studenten in groepjes verdeeld om een casus op te lossen met betrekking tot deze grensoverschrijdende afspraken over ongevallen in het wegverkeer.

Na de lunch werden de uitkomsten besproken. Vervolgens hield Hans van der Wouden (Manager pools) een inleiding over de beroepsaansprakelijkheid. In vogelvlucht behandelde hij de eisen van de zorgplicht en de kenmerken van beroepsaansprakelijkheid. Door middel van een aantal voorbeelden werd dit nog eens extra verduidelijkt. Hierna gingen de studenten met een pittige casus aan de slag die verschillende elementen van de beroepsaansprakelijkheid in zich had. Het feit dat de Vereende daadwerkelijk met deze (geanonimiseerde) casus werkte, maakte de workshop erg realistisch. De studenten waren enthousiast aan het werk en vroegen zelfs om meer tijd om de casus zo goed mogelijk uit te werken.

Na het bespreken van de casus werd de middag afgesloten met een gezellige borrel en kunnen wij terugkijken op een geslaagde dag.

Waarom doet de Vereende dit eigenlijk?

De missie van de Vereende is om oplossingen te bieden voor maatschappelijke issues in de verzekeringsbranche. Een belangrijke kernwaarde is dat de Vereende, als autoriteit, kennis actief wil delen. Daarom sponsort de Vereende de master Aansprakelijkheid en Verzekering, waar jaarlijks maximaal 25 studenten aan mogen deelnemen. Wij organiseren elk jaar een masterclass en bieden 2 stageplaatsen per jaar aan voor deze studenten van de Erasmus Universiteit.

“In eerste instantie leek ons de keuze voor de onderwerpen niet voor de hand liggend. Maar op de dag zelf bleek de diversiteit de dag juist interessant te maken. De derde spreker, Jelle Smits, wist het groene kaart systeem levendig te maken door de enthousiaste manier van presenteren. Bij het gedeelte over de beroepsaansprakelijkheid maakte het werken aan een casus waar de Vereende daadwerkelijk mee bezig is, de workshop erg interessant. Alles bij elkaar was deze dag een bevestiging van onze keuze om voor de master Aansprakelijkheid en Verzekering te kiezen.”
Rechtenstudentes Anna Wientjes en Rosalinde Montvliet.