Medewerkers van de Vereende bieden jongeren een dagje uit


17 december 2020 - Dit jaar vierde de Vereende het tachtigjarig jubileum. Onderdeel van het programma was een actie voor het goede doel, de medewerkers konden ideeën aandragen. Op initiatief van juriste Sharon Burger maakten al 25 collega’s kennis met het maatjesproject van Jong Perspectief.

Jong Perspectief biedt kinderen en jongeren van zes tot 24 jaar met een moeilijke thuissituatie een steuntje in de rug. Het gaat om kinderen die extra aandacht nodig hebben, om sociaal sterker te worden en zelfvertrouwen op te bouwen. Jong Perspectief geeft lokaal, met hulp van vrijwilligers, op verschillende manieren ondersteuning. Een daarvan is het maatjesproject. Het ‘maatje’ gaat elke twee weken met een kind of jongere op pad. Sharon Burger, jurist beroepsaansprakelijkheid bij de Vereende, doet het al zes jaar.

“Wat ik doe, is kinderen een leuke dag bezorgen en ze even uit hun omgeving halen. Hun ouders kampen met diverse uitdagingen, denk bijvoorbeeld aan financiële problemen, of een van de ouders is ziek. Hoe dan ook zijn het kinderen die wel wat extra aandacht verdienen.” Mariska van der Knaap, projectmedewerker van Jong Perspectief vult aan: “Soms hebben ze een broertje of zusje met een beperking, naar wie alle aandacht uitgaat. Of hun moeder is alleenstaand met vijf kinderen. Of het is een jongen van wie de vader niet in beeld is, die graag met iemand ‘mannendingen’ wil doen.” Sharon: “Ik vind dat ieder kind recht heeft op wat extra aandacht en een mooi moment, dus als er gelegenheid is om Jong Perspectief te presenteren, dan doe ik dat.” 

Oproep

Na de oproep van Sharon meldden al 25 collega’s zich aan. Ze zijn gematcht met evenzovele maatjeskoppels en eenmalig met zijn drieën op stap gegaan, met budget van de Vereende. Door corona loopt het traject langer door, tot in het eerste kwartaal van 2021. Mariska van der Knaap: “We hebben bewust de medewerkers van de Vereende gekoppeld aan een bestaand duo en niet een jongere in zijn eentje meegegeven aan een vreemde. Dat zou te spannend voor ze worden. Er is van alles ondernomen: een medewerker heeft een boot en is gaan varen, anderen zijn gaan karten, naar Drievliet geweest. We kregen naderhand heel enthousiaste verhalen, van beide kanten.”

Klimmen

Eddy van Zweeden, senior acceptant, is zelfs twee keer op stap geweest, met twee verschillende maatjeskoppels. Beide keren ging hij klimmen met een jongen “met nogal een geschiedenis” en zijn maatje. “Het was superleuk”, vertelt hij, “maar ook pittig. Ik vroeg me van te voren af: hoe ga je zo’n dag nou aan? Ga je praten met zo’n jongen over zijn situatie? Uiteindelijk zijn we gewoon gaan klimmen. Hij voorop en zijn maatje en ik achter hem aan. Hij racete door de bossen, niet normaal! Naderhand heb ik het een beetje met hem over zijn achtergrond gehad. Niet in detail, daar gaat het ook niet om.

“Mijn vrouw en ik hebben een dochtertje van vijf, we zijn een ‘normaal’ gezin. En dan hoorde ik die verhalen over die kinderen... zo heftig, je kan het je niet voorstellen. Als ik dan naar mijn eigen kind kijk, besef ik pas hoe zij geboft heeft en hoe moeilijk iemand het kan treffen. En niet alleen in de derde wereld, maar misschien wel in je eigen straat. Ik ben heel blij dat ik mee heb mogen gaan. Twee keer een momentje met zo’n jongen, voor mij is het een kleine moeite.”

IJsje

De reguliere maatjes zijn een jaar aan een kind verbonden. Sharon: “Het belangrijkste is aandacht geven aan de kinderen. Ze laten weten dat ze er mogen zijn, dat ze gezien worden. Ik zie de kinderen na verloop van tijd opener worden. Ze gaan meer met vriendjes doen, ze krijgen wat meer zelfvertrouwen. Het mooiste effect zag ik bij een meisje van zeven, met een lastige thuissituatie. In het begin keek ze alleen naar de grond. Aan het eind van ons jaar, in de dierentuin, wilde ze graag een ijsje halen. Ik zei: Daar is de winkel, hier is geld, regel het maar. Uiteindelijk is ze zelf dat ijsje gaan halen. Een enorme stap voor zo’n kind.”

De tijdsinvestering vindt Sharon geen probleem: “Het is voor mezelf ook hartstikke leuk. Hoe vaak ga je in je eentje naar de kinderboerderij, of fruit plukken? Met zo’n kind doe je het.”

Eerste keer

Voor Jong Perspectief is het de eerste keer dat ze op deze manier met een bedrijf hebben samengewerkt. “Dit willen we vaker doen”, zegt Mariska. “Als we op deze manier mensen enthousiast kunnen maken om vrijwilliger te worden, is dat heel mooi.”

Eddy denkt er serieus over na. “Ik ben heel enthousiast, en mijn vrouw ook, dat je met iets kleins al zoveel kan bereiken. Jong Perspectief ligt buiten mijn regio, maar ik ben wel aan het rondkijken in mijn eigen woonplaats. Wij willen hier iets mee.”

Rondleiding

De Vereende neemt volgend jaar ook een stuk sponsoring voor zijn rekening. En op het programma stond een rondleiding door het kantoor, die door corona helaas niet doorging. Mariska: “Ook dat is belangrijk voor de jongeren. Dat ze zien wat er allemaal gebeurt in zo’n groot bedrijf. Zo krijgen ze een beeld van de grotemensenwereld. Ze zijn ook al eens gaan kijken bij een afvalstation, bij een perenboomgaard, en ze hebben een korfbalclinic gekregen.

“Daarom zoeken we nu bedrijven in ons werkgebied: Zoetermeer, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Voor sponsoring, een rondleiding, of om medewerkers op stap te laten gaan met maatjeskoppels, zoals de Vereende heeft gedaan.”

 

Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Sharon Burger [email protected] of met Mariska van der Knaap [email protected].