NIS behandelt affectieschade

7 november '18 - Op 1 november was het Waarborgfonds Motorverkeer gastheer voor een maandelijkse vaktechnische bijeenkomst voor de leden van het NIS (Nederlands Instituut Schaderegelaars). 

De missie van het NIS is om te zorgen dat personenschade-experts hun werk beter kunnen doen door leden kennis te laten opdoen en ze samen te brengen met vakgenoten (https://nis-letsel.nl/).Het is inmiddels een traditie dat het Waarborgfonds Motorverkeer één keer in de drie jaar als sponsor voor zo’n bijeenkomst optreedt. Op deze manier leveren wij graag een bijdrage aan de vakontwikkeling in de deze branche.  

Affectieschade

Deze avond stond in het teken van de ophanden zijnde vergoeding affectieschade (smartengeld) voor nabestaanden voor schades vanaf 1 januari 2019. Zo’n 80 aanwezigen werden door drie sprekers geïnformeerd vanuit verschillende perspectieven.

  • Veel landen kenden al een wettelijke regeling. Marcus Donker, teamleider bij Zorg & Letselschadejuristen van DAS Rechtsbijstand, vertelde over de uitvoering van affectieschade in een aantal Europese landen en maakte een vergelijking met de beoogde uitvoering in Nederland.
  • Aernout Santen, kennismanager bij Centramed, besprak de haken en ogen die nog zitten aan de wet, bij het doel en de uitvoering, zowel in het verkeer als daarbuiten.
  • Het PIV/Verbond verzamelt veel vragen om te bekijken of er voorafgaand beleid moet komen of dat dit juist in de loop van de uitvoering zal ontwikkelen. Een commissie vanuit het PIV – waar Jelle Smits, Senior Specialist Verzekeringstechniek bij de Waarborgsfonds Motorverkeer (onderdeel van de Vereende), deel van uit maakt – denkt al na over verschillende aspecten bij de uitvoering. Hier konden de deelnemers naar hartenlust vragen stellen.