Vuurwerkschade en het Waarborgfonds Motorverkeer

De feestdagen zijn weer voorbij. Voor veel mensen een leuke tijd om gezellig met familie en vrienden door te brengen en dan knallend het nieuwe jaar in te gaan. Helaas zorgt het afsteken van het vuurwerk ook voor veel schade aan woningen en auto’s. De schade aan particuliere woningen en auto’s alleen al bedroeg tijdens de jaarwisseling 2016-2017 omstreeks 11 miljoen euro.

Het Waarborgfonds Motorverkeer wordt in deze periode regelmatig benaderd met verzoeken om door vuurwerk ontstane schade aan motorrijtuigen te vergoeden, omdat de persoon die verantwoordelijk is geweest voor het afsteken van vuurwerk meestal onbekend is. Helaas kan het Waarborgfonds  niet voldoen aan dit soort verzoeken, omdat één van de voorwaarden om voor schadevergoeding door het Waarborgfonds in aanmerking te komen is dat de schade moet zijn toegebracht door een (onbekend gebleven of onverzekerd) motorrijtuig. Schade die niet door een motorrijtuig is ontstaan kan dus niet door het Waarborgfonds worden vergoed. Buiten schade door vuurwerk zijn andere voorbeelden van “niet door een motorrijtuig toegebrachte schade”; vandalisme, brandstichting en natuurgeweld.

Is er wel sprake van schade ontstaan door een onbekend gebleven of onverzekerde motorrijtuigbestuurder kan, onder voorwaarden, wel mogelijk met succes een beroep op het Waarborgfonds worden gedaan. Niet alleen schade toegebracht aan motorrijtuigen kan bij het Waarborgfonds worden geclaimd. Ook andere schade, bijvoorbeeld schade aan een fiets, een huis of tuin, maar ook personenschade kan in dat geval voor vergoeding in aanmerking komen. Om met succes een beroep op het Waarborgfonds te kunnen doen gaat het er dus om dat de schade is toegebracht door een (onbekend gebleven of onverzekerd) motorrijtuig.

Meer informatie over wanneer het Waarborgfonds Motorverkeer kan worden aangesproken en welke voorwaarden er van toepassing zijn is te vinden op de website van het Waarborgfonds en onder veel gestelde vragen.

Peter Vreugdenhil
Specialist schade