Pollers zijn beweegbare wegafsluitingen, bekend als vrij dikke paal die omhoog komt uit de grond. Politie en hulpdiensten kunnen ze omlaag laten bewegen door middel van een chip in hun auto of busje.
In augustus 2013 heeft het Waarborgfonds Motorverkeer de Nederlandse gemeenten en andere belanghebbenden geïnformeerd over een beleidswijziging inzake de vergoeding van schade aan beweegbare rijbaanversperringen.
Na 1 september 2013 ingediende claims voor schaderijdingen aan dit soort objecten zouden door een deskundige worden beoordeeld, niet alleen voor wat betreft de schadevaststelling, maar ook om onderzoek te doen naar de situatie ter plaatse, getroffen waarschuwingsmaatregelen en de frequentie waarmee een object op diezelfde locatie door aanrijdingen werd beschadigd.
Inmiddels is op verzoek van het Waarborgfonds door het ingeschakelde expertisebureau een rapport opgesteld inzake de tot nu beoordeelde schadegevallen, waarin een aantal conclusies is opgenomen.
De conclusies van de deskundige zijn tweeledig. Enerzijds wordt geconcludeerd dat er technische mogelijkheden zijn om het aantal aanrijdingen met beweegbare rijbaanversperringen te verminderen en anderzijds dat er in die gevallen, waarin toch aanrijdingen plaatsvinden, technische mogelijkheden zijn om de kans om de dader te achterhalen te vergroten, tegen een relatief geringe investering.
Ten aanzien van de laatstgenoemde conclusie wordt in het rapport aangegeven dat er momenteel al meerdere camera's op de markt zijn, die in staat zijn om kentekens van (rijdende) voertuigen leesbaar vast te leggen. Daarnaast wordt aangegeven dat deze camera's eenvoudig uitwisselbaar zijn met nu al geplaatste camera's en dat er in dat geval nauwelijks aanpassingen nodig zijn in de bestaande technische infrastructuur.
Op grond van artikel 25 lid 1 sub a Wam is een voorwaarde om voor schadevergoeding door het Waarborgfonds in aanmerking te komen, dat de benadeelde heeft gedaan wat redelijkerwijs van hem kan worden verwacht om de identiteit van een schadeveroorzaker te achterhalen. Het Waarborgfonds concludeert dat, nu het met een relatief beperkte investering technisch goed mogelijk is om een kenteken van een schadeveroorzakend motorrijtuig vast te leggen, zij niet gehouden is om schade aan dit soort objecten te vergoeden als een dergelijke camera niet is geplaatst, aangezien in dat geval de benadeelde niet heeft gedaan wat redelijkerwijs van hem kan worden verwacht om de identiteit van de schadeveroorzaker te achterhalen.
Dit houdt in dat het Waarborgfonds aanrijdingschaden aan beweegbare rijbaanversperringen veroorzaakt door onbekend gebleven motorrijtuigen, ontstaan na 1 september 2014, niet meer zal vergoeden, als er geen camera is geplaatst die het kenteken van het schadeveroorzakend voertuig kan registreren.
Daarnaast behoudt het Waarborgfonds zich het recht voor om een verzoek om schadevergoeding af te wijzen indien: een locatie waar een beweegbare rijbaanversperring is geplaatst niet minimaal is ingericht conform de CROW-richtlijnen; in het geval er sprake is van een voor verkeersdeelnemers onduidelijke/verwarrende situatie of in het geval een beweegbare wegversperring al meerdere malen op eenzelfde locatie is aangereden.
Een afschrift van het onderzoeksrapport, waarin specifieke verwijzingen naar specifieke partijen en locaties uit zijn verwijderd, is hier te downloaden op onze website.